Sessies

Sessie
14:30 - 15:30

1.1 Data-analyse voor slimme en gezonde gebouwen

(Met praktijkervaringen van o.a. gemeente Utrecht, Bouwinvest en Dura Vermeer)

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor duurzaamheid van gebouwen. Maar ligt de focus hierbij wel op de juiste aspecten? Steeds meer mensen vinden van niet, omdat duurzaamheid van gebouwen vooral gericht is op energiebesparing. Er wordt weinig rekening gehouden met hoe behaaglijk en gezond de kantoren en scholen zijn voor de mensen die in die panden verblijven.

QwikSense heeft een rating ontwikkeld om het binnenklimaat in gebouwen te kwantificeren. Hiervoor worden via sensoren data verzameld over CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, fijnstof en de aanwezigheid van personen. De rating is mogelijk per werkplek, verdieping of afdeling en kan vergeleken worden met andere gebouwen (benchmark).

Een presentatie over opzet en achtergronden van de rating. Wat is er nodig (technisch, bouwkundig en organisatorisch) om het binnenklimaat te kwantificeren, is de rating een geschikt middel om de WELL Building Standard (lees meer over WELL) mee te onderbouwen? En is er een business case als het gaat om het creëren van gezonde werkomgevingen. Zo ja, hoe ziet die eruit?

Rino Stevens

Mede-oprichter en directeur van QwikSense

Sessie
14:30 - 15:30

1.2 Help! Ik kan geen werkplek vinden

(case beacon-technologie en app voor vinden vrije werkplek en collega's bij gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk)

Toen op 1 januari 2014 de gemeentelijke samenwerking tussen Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR-samenwerking) van start ging, werd op de drie gemeentehuizen een flexwerkconcept in gebruik genomen. Al snel dienden zich al twee problemen aan: medewerkers hadden geen zicht op de beschikbare werkplekken en het was lastig om een collega te vinden. De oplossing werd gevonden in de toepassing van beacon-technologie en de introductie van een app: BARConnect, voor het gemakkelijk vinden van een vrije werkplek cq van collega's.

Het traject kende tal van uitdagingen, niet alleen op gebied van de technologie en privacy, maar ook op gebied van facility management en het meenemen van de organisatie.

De sprekers nemen u mee in het doorlopen traject en besteden aandacht aan onder meer de volgende vragen:

 • Waarom is voor de beacon-technologie gekozen, hoe werkt deze in de praktijk en wat zijn de plus- en minpunten?
 • Hoe bepaal je - samen met de organisatie - de functionaliteit van de app?
 • Welke privacy-aspecten kwamen aan het licht en hoe is daarmee omgegaan?
 • Welke facilitaire aspecten bracht de introductie van het systeem met zich mee (stickers op bureaus, bevestiging en nummering beacons, aanpassing plattegronden)?
 • Hoe neem je de organisatie mee in de verandering, zodat alle medewerkers ook werkelijk de app gaan gebruiken?
 • Is er een business case te maken van de ingebruikname van BARConnect en zo ja, hoe ziet die er uit?
 • Welke toepassingen zijn in de nabije toekomst mogelijk nu de technologie in gebruik is (o.a. Veiligheid/BHV, signalering dat gast in hal is gearriveerd, meten werkplekbezetting e.d.)

Caroline de Ruysscher

Zelfstandig FM-professional

Cedrik Felter

ICT beheer BAR-organisatie

Sessie
14:30 - 15:30

1.3 Meer beleving op de receptie met moderne technologie

Met de eerste ervaringen van Wageningen Universiteit

Robots die gasten ontvangen op de receptie, als een robot rondrijdt op kantoor en de vergaderkamer binnenrijden om deel te nemen aan een vergadering, beglazing in een kantoorpand of een tafel waar geluid uit komt (vogels die fluiten, klassieke muziek), een systeem op je smartphone waarmee je informatie op een narrow casting-beeldscherm in no time op je telefoon kunt binnenhalen (en later dus kunt nalezen). Het zijn technologische innovaties die aan de orde komen in de sessie ‘Meer beleving op de receptie met moderne technologie’.

Eerste gebruikservaringen Wageningen Universiteit (WUR)
Annet de Haas (Hoofd Location Services WUR) zal tijdens de workshop de eerste gebruikerservaringen van de Beam met u delen.

In de sessie worden een aantal technologische oplossingen getoond die u zelf meteen live kunt ervaren, zoals de Sanbot-robot, de Beam-telepresencerobot (bestuur zelf een Beam achter een receptie), een prototype van de nieuwste R3d3-robot en een facereader.

Richard Kuijpers

Eigenaar/directeur Smartrobot.Solutions

Annet de Haas

Hoofd Location Facilities Wageningen University & Research (WUR)

Sessie
15:45 - 16:45

2.1 Van idee tot werkbare innovatie

(de mogelijkheden van o.a. robotisering, werkplek van de toekomst)

Innovaties in de facilitaire dienstverlening komen steeds vaker voort uit moderne technologische ontwikkelingen. Die ontwikkelingen leiden bij veel mensen vaak tot prachtige ideeën, maar hoe zorg je er nu voor dat die ideeën ook werkelijk worden omgezet in uitvoerbare toepassingen, toepassingen die van toegevoegde waarde zijn voor de dienstverlening aan de klant en de klantbeleving.

Sodexo heeft hiervoor een Innovatiehub opgezet, een platform met als doel om in co-creatie met klanten innovaties te ontwikkelen, te testen op bruikbaarheid en vervolgens in te voeren in een werkomgeving. Specifiek voor de catering en fooddienstverlening heeft dit geleid tot enkele innovaties, die momenteel in pilots worden uitgeprobeerd.

Voorbeelden:

 • Robotisering & FM
 • Bedrijfsrestaurant van de toekomst: Plug & Play.
 • Smartbuilding solutions / Workplace experience

Een presentatie over het in co-creatie met klanten ontwikkelen van innovaties. Erik en Michael delen de laatste stand van zaken met u.

Erik Veurink

Expert Soft Services en Scrum Master binnen Sodexo Benelux

Michael van der Meer

Procesmanager Innovation bij Sodexo

Sessie
15:45 - 16:45

2.2 Vitale medewerkers? Dit zijn de mogelijkheden van apps, wearables en e-health

(met praktijkervaringen van o.a. Gemeente Arnhem, Achmea, MKB Brandstof, Pharma Partners en Pink Roccade)

Het verzamelen van data en feiten en deze op een goede manier analyseren wordt steeds belangrijker om een succesvol en slagvaardig te zijn als organisatie. Ook als het gaat om de vitaliteit van medewerkers spelen data een steeds prominentere rol. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden voor het snel en doelmatig verzamelen van grote hoeveelheden data door slim gebruik te maken van onder meer moderne technologie, zoals Apps, Wearables of E-health.

Deze sessie biedt een overzicht van de nieuwste technologieën en technologische toepassingen voor het meten en verbeteren van de vitaliteit van medewerkers.

 • Welke apps en wearables zijn op dit moment beschikbaar en wat kan je daarmee?
 • Wat kan een werkgever met de verzamelde data?
 • In welk opzicht speelt privacy een rol en wat moet je doen om alles volgens de regels te laten verlopen?
 • Hoe krijg je de organisatie mee bij het introduceren van apps en/of wearables?

Colin Cleeren

Colin Cleeren studeerde facility management en organisatiewetenschappen. Na ruim tien jaar actief te zijn geweest als consultant en manager op het vlak van organisatieverandering, facility management, duurzaamheid en Het Nieuwe Werken, besloot hij in 2015 het vitaliteitsbureau VitalFacts te starten. VitalFacts helpt organisaties om meer energieke en meer productieve medewerkers te krijgen door aandacht te hebben voor vitaliteit in de meeste brede zin van het woord. Door een slimme combinatie van de nieuwste technologie, advies en coaching heeft de organisatie meer energie, tevredenheid en minder ziekteverzuim bij haar klanten gerealiseerd. Opdrachtgevers zijn onder andere Pink Roccade, Rabobank, Gemeente Arnhem en Achmea

Sessie
15:45 - 16:45

2.3 Slim gebouwbeheer: Van technologie naar beleving

De technologische ontwikkelingen gaan erg snel. Techniek wordt steeds meer betrouwbaar en betaalbaar, zo ook in de werkomgeving. Maar wat kunnen we nu allemaal en wat is de logische volgende stap? Deze workshop start met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van gebouwbeheer, waaronder door middel van sensoren inspelen op bezetting, benutting en een efficiënter schoonmaakproces. Vervolgens worden deze concreet gemaakt door toepassingen in de werkomgeving en een doorkijk naar de toekomst. De workshop kijkt naar de scheidslijn tussen mens en techniek. Technisch kan van alles, maar zijn we er klaar voor? En op welke wijze bedienen we de klant optimaal?

Kos Fourkiotis

Manager Innovatie CSU

Thomas Thunnissen

Projectmanager Innovatie bij Heijmans

Dit leert u:

 • Welke tech-ontwikkelingen zijn er?
 • Welke technologieën kunnen u verder helpen?
 • Wat zijn de opgedane learnings?
 • Hoe past u de opgedane kennis toe?

Leer welke ervaringen o.a. Wageningen Universiteit, Gemeente Utrecht, Pharma Partners hebben opgedaan.

Plus: maak kennis met diverse robots

Bekijk hier het programma

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.